آنالیزهای مواد غذایی
تا به حال اصطلاح آنالیز مواد غذایی به گوش تان خورده است؟ اگر هنوز در این باره سردرگم هستید پس بهتر است نگاهی به این مقاله نیز بیاندازید.
ما به دنبال روش های آنالیز بادوام، تاثیرگذار، ظریف و مقرون به صرفه هستیم تا در این صنعت توسعه پیدا کنیم. اگر آنالیزهای مواد غذایی را بهتر انجام دهیم قطعاً کیفیت ایمنی و ردیابی مواد غذایی بر اساس خواسته مصرف کننده را به راحتی پیدا خواهیم کرد. تکنیک های که در آزمایشگاه مواد غذایی برای آنالیز مواد غذایی استفاده می شود علاوه بر روش هایی با دستگاه مدرن از آنالیز شیمیایی مرطوب نیز استفاده خواهد شد معمولا استفاده از دستگاه های مدرن نمی تواند آزمایشات دقیقی را از مواد غذایی به دست آورد بنابراین استفاده از دستگاه های مرطوب می توانند به روند آنالیز مواد غذایی کمک کند.
ازمایشات مرطوب یا همان شیمی مرطوب که اینجا از آن نام بردیم شامل تکنیک های اساسی برای آزمایش هستند مانند:
اندازه گیری مخلوط کردن و توزیع مواد شیمیایی، هدایت، چگالی، ph وزن مخصوص، دما، ویسکوزیته و بسیاری از پارامترهای دیگر خواهد بود.
غذا
یکی از اصلی ترین اجزای زندگی هر انسان غذا می باشد و قطعاً استفاده از مواد غذایی حیوانی و گیاهی می تواند تمامی مواد ضروری در بدن را تامین کند این مواد ضروری می تواند شامل: کربوهیدرات، چربی، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی باشد. این مواد برای ادامه حیات کاملاً ضروری هستند به این ترتیب مواد غذایی را به دسته های مختلفی تقسیم بندی می کنیم که شامل: حبوبات، مواد قندی، میوه ها و سبزیجات، گوشت و فرآورده های گوشتی، شیر و فرآوردههای لبنی، ماهی و غذاهای دریایی، غذاهای کنسروی و آب شرب می باشد که بعد از استفاده از هر کدام از این دسته بندی ها قطعاً به مواد مغذی مختلفی دست پیدا خواهیم کرد و فرآیندهای متابولیکی متفاوتی در بدن ایجاد خواهد شد که تمام اینها باعث به وجود آمدن انرژی، حفظ زندگی و رشد در انسان خواهد شد.
نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره کنیم این است که کیفیت و نوع مواد غذایی که قرار است شما مصرف کنید باعث کاهش بسیاری از بیماری ها و سلامت فرد در خانواده و جامعه خواهد شد بنابراین می توان گفت که کیفیت غذا و مواد غذایی باید به یکی از دغدغه های مهم جامعه تبدیل شده باشد. آنالیز مواد غذایی نیز بر همین اساس برای کنترل کیفی و کیفیت مواد غذایی در تمامی مراحل تولید تا بسته بندی و حتی فروش اهمیت زیادی دارد و بهتر است که این آنالیز ها با روش های دقیق و مناسب انجام گیرد.
ایمنی مواد غذایی
اگر بخواهیم درباره کیفیت یک ماده غذایی صحبت کنیم باید بگوییم که هر ماده با ماده دیگر کاملاً متفاوت است و کیفیت را بر اساس میزان خلوص، طعم، رنگ، بو، بافت، اندازه و دیگر ویژگی ها، آن را می سنجند. اگر برای اندازه گیری کیفیت مواد غذایی از پارامترهای فناوری، فیزیکی، میکروبیولوژیکی، غذایی و حسی و شیمیایی استفاده شود از نظر علمی کاملاً درست خواهد بود که این عوامل رنگ، طعم، بو، عطر، بافت مواد غذایی را می سنجند و همچنین خصوصیاتی مانند پروتئین، قند، فیبر و غیره نیز بر همین اساس سنجیده می شود حتی شما با استفاده از آنالیزهای مواد غذایی به موادی مانند اسید های چرب، آنزیم های آزاد و وابسته و پراکسید ها نیز پی خواهید برد.
با توجه به موارد گفته شده هدف از آنالیز همه مواد غذایی و کنترل کیفیت حمایت از مصرف کنندگان خواهد بود و در اولویت یکی از مهمترین عوامل کیفیت مواد غذایی فرآوری شده ایمنی و قابلیت استفاده از آن است و در رده های بعدی خوشمزه بودن و قیمت مناسب برای مصرف کننده در نظر گرفته خواهد شد بر همین اساس کیفیت یکی از مهمترین عوامل در صنعت مواد غذایی محسوب می شود که باید تمامی مدیران از بالاترین سطح تا پایین ترین سطح به آن توجه کنند. همانطور که می دانید در طول زنجیره تولید مواد غذایی خطرات زیادی وجود دارد که باید تمامی عوامل خطر شناخته شده و در صورت نیاز از مرحله تولید خارج شوند و باید افراد تمامی سعی خود را بکنند تا تمامی مراحل تولید و بسته بندی مواد غذایی با دقت بررسی شده و تمامی خطرات احتمالی از بین رفته باشند.
خطرات سلامتی مواد غذایی
منظور از خطراتی که در مواد غذایی وجود دارد همان آلودگی های میکروبی یا شیمیایی در مواد غذایی می باشند که می تواند بیماری های مزمن یا حاد را در انسان به وجود آورد بنابراین اگر شما جایی اصطلاح خطرسلامتی به گوش تان خورد زنگ خطری برای مواد شیمیایی سرطان زا، مواد تحریک کننده، مواد آلرژیک، مواد خورنده، مواد سمی یا بسیار سمی، نفرو توکسین ها، هپاتوتوکسین ها، نوروتوکسین ها و همچنین موادی که بر روی ریه، پوست، غشاهای مخاطی و چشم تاثیر می گذارند، می باشد.